2014. január 10., péntek

Baba beszédfejlődése

A kép csak illusztráció!


 A hangadás a felsírással kezdődik. Az újszülött az első három héten a síráson kívül köhögő, valamint öblögető hangok adására képes. Első hangjuk élesek, tagolatlanok. Ekkor még csupán a véletlenen múlik, hogy milyen hangok hagyják el a száját. Mivel még nem tud beszélni, így a sírásnak széles skáláját használja, melyek jelzik, hogy éhes, unatkozik, fáradt, vagy kellemetlen számára valami: fázik vagy melege van.
A második hónapban már árnyaltabbá válik hangadása, s főképpen az anya már biztosan megkülönbözteti a sírást az örömhangoktól. Ebben az időszakban a pici próbálgatja a különféle hangokat, gőgicsélni kezd, s ha környezete felfigyel rá, ő még nagyobb átéléssel formálja a hangokat, melyeket aktív mozgással kísér. A harmadik héttől 4-5 hónapos korig a sírás nyöszörgéssé válik, differenciálódik. A tüdőből jövő hangrésen távozó hangok a csecsemő aktivitását mozgásait kísérik.
A gagyogás 4-5 hónapos kortól fél-1 éves korig figyelhető meg. A csecsemő tartani és modulálni tudja a hangját. A gagyogás spontán érés következménye, veleszületett ösztönös izommozgás, mint az összes többi mozgás is. A harmadik hónapban a baba már odafigyel a saját hangjára, s megkezdődik a gagyogás első szakasza, ami kiváló játék a számára. Felfedezi lassan, hogy sokféle hangot hozhat létre, s hangadásával próbálja felhívni magára a figyelmet. A csecsemő ekkor olyan hangokat is képez, amelyek anyanyelvében nem fordulnak elő, és
amelyeket később nem is fog használni. A gagyogásban a magánhangzók mellett fokozatosan megjelennek a mássalhangzók. Először azokat a mássalhangzókat fogja képezni, amelyeket az ajkai és állkapcsának véletlenszerű mozgásával hoz létre, s környezetétől lát (p, b, m, t). Érdekesség, hogy a k és g hangok, melyeket sok gyermek később pöszén képez a gagyogás fázisában tisztán hallhatók. Gyermekünk a gagyogás játékában a beszéd alapjait fejleszti. Minél többet gagyog a pici, annál jobban fejlődik a beszéde. Ha a gagyogás valami miatt megreked, később kezd el beszélni. A siket vagy nagyothalló babák ekkor kezdenek el másképpen viselkedni, mert nekik nem okoz örömet a hangjuk, ezért a gagyogás náluk fokozatosan elszürkül, vagy meg is szűnik.
 A gagyogás második szakasza a csecsemő 6-8 hónapos korára tehető. Ekkor már csak azokat a hangokat produkálja, amelyeket a környezetétől hall, amelyek az anyanyelvben is fellelhetőek, így kiesnek az idegen nyelvi elemek. Beszédét összehangolja a miénkkel, s "párbeszédet" folytat velünk. 7 hónapos kora körül, ha beszélünk hozzá, többet reagál és "válaszol" nekünk. Úgy tűnik, érti az általunk használt hangszíneket, amikor boldogok, komolyak, vagy meglepettek vagyunk.
A beszédfejlődés harmadik szakasza a baba 9 hónapos kora körül kezdődik. Ekkor már igyekszik minél pontosabban képezni a hangokat. A magánhangzókat hosszan elnyújtja, ismételgeti, majd a mássalhangzókkal is összekapcsolja. Ebben a szakaszban már szótagokat hoz létre pl. ma-ma. Kimondja az első szavakat, figyel, amikor beszélünk hozzá és megérti az egyszerűbb utasításokat (Pl. "Gyere ide"). Képeskönyvben megmutatja a tárgyat, amit megnevezünk.
A beszéd automatikusan jelenik meg legtöbbször a mozgás kísérőjelenségeként, de a nyelv elsajátítása csak utánzás útján valósul meg. Fontos, hogy az anya beszéljen csecsemőkorú gyermekéhez, játsszon vele „hang-játékokat”. Ez a játék nemcsak a beszéd fejlődését, hanem az anya-gyermek kapcsolat erősödését is szolgálja. Az anya ösztönösen tanítja a gyermekét a beszédre. A beszédmegértés már kb. 6. hónapos kortól várható. A szó tartami megértét megelőzi, a beszédhez kapcsolódó szituáció megértése, ha pl.: a „Hol a lámpa?” kérdés más hangsúllyal vagy a másik szobában hangzik el, a gyerek valószínűleg nem reagál. Igazi beszédmegértéstől kb. 8 hónapos kortól beszélhetünk, amikor a gyermek változatos helyzetekben képes a hangsorhoz ugyanazt a jelentést kapcsolni és a szó kiszabadul az inger együttestől. A beszéd és a járás kezdete általában egy időre esik. A csecsemőkor végére a viselkedés irányításában a kontakt receptorok dominanciáját fokozatosan felváltja a magasabb rendű, fejlettebb perceptuális működést és tájékozódást biztosító telereceptorok dominanciája. A gagyogás 1 éves kor körül a beszéd megjelenésével eltűnik. A hallás látás érzékelés és a beszéd lesz a mérvadó a magatartás alakulásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése