2014. január 10., péntek

Baba fürdetése és bőrápolása

A kép csak illusztráció!


A baba érzékelése már az anyaméhben elkezdődik.Az ingereket a bőrén keresztül kapja a magzatvíz és a méhfal felől. A bőr sokoldalú tevékenységével igen fontos feladatot tölt be az életfolyamatokban. Mivel a testet körbeöleli, védi. A baba bőre igen érzékeny, finom szerkezetű és vékony. A kórházból hazaérve tele vagyunk kérdésekkel, hogyan is kell is gondozni egy kisbabát?
A baba fürdetése a legmeghittebb dolog a gondozási tevékenységek közül. Nagyon jó alkalom örömteli együttlétre, a szeretet éreztetésére és az idő előre haladtával a közös mókára. Ezért a fürdetés nem csak a bőr ápolásáról szól, hanem fontos nevelési lehetőség is. Először is fontos a rendszeresség, lehetőleg mindig azonos időben történjék a baba fürdetése, mivel ez biztonságérzetet nyújt számára. Fontos, hogy mindent készítsünk oda a fürdetés előtt, amire szükségünk lehet. Otthon legjobb a fürdető kádat használunk, ez legyen kényelmes és egyszerű. A víz optimális hőmérséklete 34-36 fokos,ennek könnyű megállapítására használjuk vízhőmérőt. A szoba hőmérséklete 25-27 fokos legyen.A babák szeretnek pucérkodni rugdalózni a kellemes melegben. Nagyon fontos még, hogy mindig gyengéden érjünk a babánkhoz, hisz ne feledjük el ők még nagyon érzékeny lények. A fürdetést nyugodt, biztos mozdulatokkal, finoman végezzük, de határozottan. Az eszközök előkészítése után az újszülött pólyát kibontjuk, de nem vetkőztetjük le.  Ha a szeme váladékos, kamillás vattával megtöröljük (a halántékától az orr felé haladva) úgy, hogy előzőleg oldalukra fordítjuk a baba fejét, és a bal kezünkkel rögzítjük. A vattát minden törlés után ledobjuk. Ezután óvatosan eltávolítjuk az orrváladékot úgy, hogy az orrnyílásba nem nyúlunk bele. Ezután a fülkagylót és a fül mögötti ráncot olajos vattával megtisztítjuk. Az újszülött arcát kamillás vattával megtisztítjuk, majd szárazra töröljük.
Ezután lemeztelenítjük az újszülött a felsőtestét, és a nyak, a kéz, a könyökhajlat és a hónalj ráncait olajos vattával megtisztítjuk (közben mindig cseréljük a vattát). Tisztítás után a mellkast betakarjuk, és levesszük a pelenkát. Ha a pelenka székletes vagy vizeletes, a baba altestét megtisztítjuk.
A láb, a térdhajlat, az alhas és a lágyék ráncait, a nemi szerveket olajos vattával megtisztítjuk. Legutoljára a végbélnyílást töröljük meg felülről lefelé. Lányok szeméremrésébe ne nyúljunk be!A köldökcsonkról levesszük a steril gézt. A fürdőkesztyűt megnedvesítjük, beszappanozzuk, és az újszülött hajas fejbőrét, fülét, nyakát, felső végtagjait, mellét, hátát, lábát, combját, hasát, nemi szervét, végbélnyílását (ebben a sorrendben) végigszappanozzuk, majd felemeljük és a pólyázón széthajtjuk a fürdőlepedőt. Ezután az újszülöttet a fürdővízbe tesszük. Bal karunkkal a tarkóját megtámasztva, bal kezünkkel megfogjuk bal felkarját, a vállhoz közel. Jobb kezünkkel a szappant lemossuk, ugyanolyan sorrendben, mint ahogy beszappanoztuk. Fürdetés közben az újszülöttet nem fordítjuk meg. Lemosás után kiemeljük, a fürdőlepedőbe csavarjuk, és a vizet felitatjuk.
Végül felöltöztetjük, pelenkázzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése