2014. január 8., szerda

"Bababarát" az otthonotok?

A kép csak illusztráció!


Otthoni balesetek, veszélyforrások

Minden tíz balesetből négy az otthonunkban történik, és ezeknek közel 40 százaléka igényel kórházi ellátást! Ezek mindegyike egy kis körültekintéssel és odafigyeléssel megelőzhető lenne. Tegyük baba biztossá otthonunkat! Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyereket. Ha már kikerül a kiságyból, hempergőből, kerítsünk el a számára egy biztonságos sarkot, de ezen kívül is tegyük "bababaráttá" a környezetét. Ne férjen veszélyes tárgyakhoz, forró tűzhelyhez, fűtőtesthez, elektromos berendezésekhez. A baba úgy ismerkedik a világgal, hogy mindent a szájába vesz, ne kerüljön a kezébe orvosság vagy egyéb apró tárgy. Babakocsiban, autóban gondosan rögzítsük. A kertben, játszótéren mindig legyünk mellette, ne engedjük idegen kutyával játszani. Minden elővigyázatosság mellett is nagyon sok a gyermekkori baleset.

Konnektorok:
Ha a baba már kúszik, mászik, hamar megtalálja számára legveszélyesebb tárgyakat, helyzeteket. Ezek közül csak a legáltalánosabb és egyben legveszélyesebb a konnektor. Háztartásunkban nagyon figyeljünk arra, hogy a konnektorokat és a különböző kapcsolókat a baba ne tudja megérinteni. Ma már kaphatók olyan biztonságos dugaszok a konnektorokhoz, amik meggátoljak, hogy a baba akár az ujját, akár más tárgyat beledugjon. Ne vegyünk olyan játékot, amely hálózatról működtethető, még akkor sem, ha transzformátor is tartozik hozzá. Az ilyen játékok csak akkor időszerűek, ha a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy tiszteletben tartsa az áramot. Csak földelt elektromos szerkezeteket (mosógép, egyéb háztartási gépek) használjunk. Áramütés esetén azonnal áramtalanítsunk, csapjuk le a biztosítékot, húzzuk ki a zárlatos készülék vezetékét a falból, s ezután vigyük orvoshoz a gyermeket.

Bútorok:
A bútorok a gyerekek számára veszélyforrások lehetnek. A berendezések éles sarkaira helyezzünk el sarokvédőt. Lehetőleg olyat válasszunk, mely elég feszesen illeszkedik, mert az ügyesebb baba már elég hamar le tudja szedni. A könnyen kihúzható fiókokra szereljünk szintén gyerekzárat, mert a kicsi könnyen odacsípheti a kezét, amikor a fiókkal játszik és annak nagy sírás és még nagyobb sérülés lehet a vége. Ugyanez a helyzet a fiókokkal és a zárakkal, erre is lehet kapni speciális védőt. A különálló polcokat rögzítsük a falhoz, hogy abba kapaszkodva a kisgyerek nehogy magára ránthassa.

Vegyszerek:
Soha ne hagyjuk megközelíthető helyen a tisztítószereket, gyógyszereket, krémeket. Lehetőleg jól zárható helyre tegyük el, hogy még véletlenül se tudja megközelíteni. Erre kifejezetten jók az ajtózárak vagy a magas polcok melyek még elérhetetlenek a kicsi számára.

Ablak:
A gyereket soha ne hagyjuk egyedül nyitott ablaknál – sajnos nem egy baleset történt ilyen hanyagság miatt. Az ablakra szerelhetünk zárakat, vagy ablakrögzítőt is használhatunk, ami néhány cm-nél tovább nem engedi nagyobbra tárni az ablakot.

Gáztűzhely:
Ne hagyjunk a tűzhelyen forró vizes, étellel teli lábost úgy, hogy a gyermek le tudja rántani. Soha ne tegyünk a földre hűtés céljából forró folyadékot tartalmazó edényt, mert a baba biztosan megtalálja. Soha ne tegyük a teás- vagy kávéskannát alacsony asztalra, mert a baba leránthatja. Nagyon gyakori forrázásos eset, ha az orvos által előírt inhaláció közben forrázza le magát a baba. Ilyen esetben is ügyeljünk a biztonságos eljárásra.

Háziállatok:
A gerinces állatok közül a kutya a leggyakoribb háziállat a családban. Utóbbi időben nagyon megszaporodtak a kutya-balesetek, melyeket sokszor a családban élő saját kutya okoz. Ritkábban a csecsemőket érinti, gyakrabban a 2-3 éves korosztályt.
Figyeljük azokat a jelzéseket, amelyek erre az eshetőségre figyelmeztetnek: például a kutya mindig felugrik, és figyelmet követel magának, amikor mi a babával foglalatoskodunk. Az egyik kutya jobban, a másik rosszabbul tűri, ha a kisgyerek piszkálja. Ha saját kutyáról van szó, és tudjuk, hogy az oltásai rendben vannak, a kutya egészséges, ebben az esetben csak a harapással, mint sérüléssel kell foglalkoznunk. Felületesen kis sérülést elég, ha házilag ellátunk, nagyobb sérüléssel azonnal forduljunk orvoshoz. Ilyenkor a tetanusz védőoltás is szóba jön. Második leggyakoribb háziállat a macska. A macskákat általában nem nagyon befolyásolja a baba. A kocsija fölé mégis tegyünk egy hálót, már csak azért is, nehogy a macska ráfeküdjön a babára. Ha a gyermek már tipegő és néha sikerül elkapnia, felbosszantania a cicát, figyeljünk, hogy az nem karmolta-e meg a babát.
A kutyáktól és a macskától különféle bőr- és féregfertőzéseket lehet kapni. Ezért kutyánk, macskánk legyen tökéletesen egészséges és tiszta. Rendszeresen féregtelenítsük és bolhátlanítsuk! Ha a gyermeknek bármilyen tisztázatlan eredetű betegsége van, mondjuk meg az orvosnak, milyen háziállatot tartunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése