2014. január 12., vasárnap

Baba lázcsillapítása


A kép csak illusztráció!

Mi is a láz? A hőszabályozás abnormális működése.A testhőmérséklet normális érték fölé emelkedését nevezzük láznak.Ez az egyik leggyakoribb tünet, ha betegségről van szó.
Fajtái : Hőemelkedés 37-38 fok közötti testhőmérséklet; láz 38-39 fok közötti testhőmérséklet; magas láz 39-40 fok közötti testhőmérséklet; nagyon magas láz 40 fok feletti testhőmérséklet. A lázat 2 éves kor alatt érdemes a végbélben mérni. A pelenka kicsomagolása után a hőmérőt a végbélnyílásába helyezzük és ott tartjuk, miközben a baba lábát villafogással rögzítjük. Ha sikerült megmérni a kapott értékből kivonnunk 0,5 fokot. Kisgyermeknél már a hónaljba is végezhetjük a lázmérést.)  
Lázcsillapítás fajtái:
Fizikális lázcsillapítás: Ezek a láz csillapításának legősibb módszerei. Sokan félnek tőlük, nemigen használják
pedig  igen  egyszerűen,  biztonságosan  alkalmazhatók,  gyorsan  hatnak,  ráadásul segítségükkel megkímélhetjük a szervezetet egy-egy adag gyógyszertől. 
Itatás: Mindig legelső lépés a folyadékbevitel legyen. Csecsemőknél sokkal gyakoribb a  szoptatás,  hozzátáplálásnál  már  vízzel  is  kínáljuk,  nagyobb  gyermekeknél  pedig legalább  egy  pohár se  túl  hideg  se  túl  meleg folyadékot  igyon  meg.  Ez  lehetőleg legyen gyümölcslé, tea, vagy sima víz, de szénsavas italt ilyenkor ne kínáljunk.  
Vetkőzés: Nagyon  hirtelen  keletkező  láznál  a  leggyorsabb módszer  amit  alkalmazni tudunk,  hogy  levesszük  a  gyermek  zokniját,  nadrágját,  és  csak  egy  kis  trikóra  vagy bodyra, vagy akár egy szál pelenkára, bugyira vetkőztetjük. Elsőre furcsának tűnhet ez éppen akkor, amikor a hideg rázza - általában éppen ekkor akarnánk még alaposabban betakarni  a  beteget,  de  azzal  nem  teszünk  neki  jót,  hiszen  a  szervezete  csak  még magasabb hőt igyekszik előállítani, még magasabbra szökik a láz. Épp elég egy textilpelenkával, vagy lepedővel betakargatni a kis beteget.
Hűtőfürdő: A nagy könyv szerint mellig érő 37 °C fokos vízbe kell ültetni a beteget, a fürdővizet  28-31  fokosra  hűtjük  úgy,  hogy  lábához  engedjük  folyamatosan  lassan  a hideg  vizet,  amit  folytonosan  elkeverünk  és  közben  locsolgatjuk  a  beteg  felsőtestét. (van  aki  szerint derékig  érő vízbe ültetünk  és  folyamatosan  locsolgatunk) A  lényeg, hogy minél  nagyobb  felületen,  egységesen  érje  a  víz. Csecsemőket  csak  4-5  percig  szabad benne  tartani, nagyobb gyerekeknél elsődlegesen addig, amíg nem  sír nagyon, figyelme  elterelhető,  így  kb.  15  percig  tartson  a  fürdő.  Hardcore  hűtőfürdőzők esetében addig tart a fürdő, míg a testhőmérséklet 38 °C alá nem megy. Ha a gyermek tűri és jól viseli, akkor ennek semmi akadálya. Ha van rá módunk fürdés előtt-alatt és utána  10  perccel  is  mérjünk  lázat.  Viszont  oda  kell  figyelni:  a  túlzott  remegés-reszketés még  feljebb viheti a  lázat, a szervezetet a hőleadás helyett a hőmegtartásra ösztönzi.   Fürdés után ne kövessük el azt a hibát, hogy alaposan betakargatjuk a gyermeket "jajj nehogy megfázzon" vagy  "hadd  izzadjon ki" hiszen  ezzel pont  ellentétes  folyamatot indítunk el, mert csak akadályoznánk a bőrön keresztül történő hőleadást. Minden lázas esetben  ruházatnak elegendő egy vékony pamut pizsama és egy vékony  lepedő vagy könnyű kis takaró. 
Testborogatás.  Ez  tűnik  a  legfélelmetesebbnek,  pedig  akik felnőttfejjel  is  kipróbálták,  azt mondják,  sokkal  humánusabb mint  egy  hideg  tusolás  vagy hűtőfürdőzés.  Ekkor az egész testet (vagy enyhébb esetben csak a mellkast) állott vagy langyos vizes
lepedőbe csavarjuk, fölé pedig egy száraz réteget  teszünk. Ha átmelegszik (kb. 10-15percenként) cseréljük. Célszerű a gyermek alá egy nejlon  lepedőt vagy matracvédőt tenni.  Ekkor  sem  szabad  betakarni  a  gyermeket  takaróval,  paplannal.  A  priznic  is addig tartson, amíg a gyermek jól tűri, ha szája bőre kékülne, remegne, akkor töröljük szárazra. Hűtőfürdő  és  borogatás  közben  ne  szellőztessünk,  egyenletes  hőmérséklet  legyen  a helyiségben.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése